Τηλεφωνία IP (VOIP & VOB)

Ψηφιακή τηλεφωνία IP – Asterisk – Elastix – FreePBX – 3CX

Εγκαθιστούμε και παραμετροποιούμε ψηφιακά τηλεφωνικά κέντρα IP βασισμένα σε Asterisk με εξελιγμένες δυνατότητες και κόστος ελάχιστο, σε σχέση με ένα αντίστοιχο συμβατικό κέντρο. Τι είναι όμως η Τηλεφωνία IP και ποια τα πλεονεκτήματά της;

Τηλεφωνία IP (VOIP & VOB)

Η τεχνολογία Voice Over IP (VOIP) υπάρχει στην χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπου διάφοροι εναλλακτικοί πάροχοι προσέφεραν μέσω αυτής οικονομικότερη επικοινωνία, (με το πρόθεμα 17xx).

Εκτοτε, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, οι ταχύτες των συνδέσεων έχουν αυξηθεί και πλέον όλο το σύστημα είναι ώριμο προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα επικοινωνίας και εμπειρία χρήσης μέσω της αντίστοιχης τεχνολογίας Voice Over Broadband (VOB)

Από το 2018 η χώρα μας θα γνωρίσει μία τεράστια αλλαγή στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, περνώντας οριστικά από την εποχή της κλασικής τηλεφωνίας στην εποχή του Voip/Vob καθώς όλες οι τηλεφωνικές συνδέσεις θα περνούν μέσω συνδέσεων broadband internet (vDSL) και δικτύων οπτικών ινών.

Αυτό σημαίνει οτι όλος ο τερματικός εξοπλισμός (Routers, Τηλεφωνικά κέντρα) που έχουμε στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας, θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ή/και να αλλαχθεί με νεότερο που θα μπορεί να λειτουργήσει βάσει των νέων προτύπων.

Τηλεφωνία IP στις επιχειρήσεις

Η τηλεφωνία IP είναι εδώ και αρκετό καιρό διαθέσιμη για τις επιχειρήσεις μέσω εξελιγμένων τηλεφωνικών κέντρων και συσκευών όπου προσφέρει πληθώρα δυνατοτήτων σε σχέση με τα παραδοσιακά τηλεφωνικά κέντρα και συσκευές.

Λόγω αυτών υιοθετήθηκε με γοργούς ρυθμούς, αρχικά από τις μεγάλες εταιρίες, καθώς ο εξοπλισμός ήταν ακριβός. Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια και πλέον το κόστος του εξοπλισμού έχει μειωθεί τόσο πολύ, όπου είναι ανταγωνιστικό ή ακόμα και οικονομικότερο από αυτό του κλασικού εξοπλισμού.

Τι προσφέρει όμως η τηλεφωνία IP;

Ένα κέντρο IP είναι συνήθως ένας ισχυρός linux server που τρέχει ένα software βασισμένο στο Αsterisk. Μερικά παραδείγματα είναι το Elastix, το Trixbox, το FreePBX και το 3cx. Το σύστημα πρέπει να έχει και έναν gateway προκειμένου να συνδέεται στην τηλεφωνική σας γραμμή (ISDN PRI T1/E1, BRI, PSTN) και να “μιλάει” με τον τηλεπικοινωνιακό σας πάροχο.

Διάφοροι κατασκευαστές, έχουν λύσεις με συσκευές “όλα σε ένα” προκειμένου να διευκολύνουν την εγκατάσταση και την παραμετροποίηση.

Επειδή ένα κέντρο IP βασίζεται σε software, είναι πλουσιότερο σε δυνατότητες και περισσότερο ευέλικτο από ένα παραδοσιακό κέντρο π.χ. Μπορούμε να παραμετροποιήσουμε εύκολα την προαπάντηση (μενού), τις ουρές κλήσεων, τα ring groups, το followme, το voice recording και πολλές ακόμα δυνατότητες.

Το κέντρο IP παρέχει ένα Web Inteface που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μηχανογράφους σας προκειμένου να πραγματοποιούν τις καθημερινές εργασίες και να αλλάξουν την παραμετροποίηση όποτε χρειαστεί, με άνεση.

Η φωνή μεταδίδεται μέσω δικτύου (Internet, LAN) αντί μέσω κοινών τηλεφωνικών γραμμών. Παρότι αυτό ακούγεται τετριμένο, έχει μία σοβαρή θετική επίπτωση καθώς μπορείτε να γλυτώσετε αρκετά χρήματα.

Τα κεντρικά σας γραφεία μπορούν να επικοινωνούν με τα υποκαταστήματα μέσω internet ΔΩΡΕΑΝ και με εκπληκτική ποιότητα ήχου. Οι συσκευές των υποκαταστημάτων σας, γίνονται απλά εσωτερικά στο κεντρικό σας τηλεφωνικό κέντρο.

Επίσης, με την χρήση σύγχρονων παρόχων VOIP, μπορείτε να μεταφέρετε με φορητότητα όλα τα τηλεφωνικά σας νούμερα εκεί, κρατώντας μία μόνο γραμμή internet αφιερωμένη αποκλειστικά στην επικοινωνία με τον συγκεκριμένο πάροχο. Κατ’ αυτό τον τρόπο έχετε άμεσα οικονομία από:

  • Τα μηνιαία πάγια των παραδοσιακών παρόχων
  • Τα μηνιαία κόστη τυχών απ’ ευθείας γραμμών με τις αποθήκες και τα υποκαταστήματά σας
  • Το πολύ χαμηλότερο κόστος των κλήσεων προς όλους τους προορισμούς

Ένα κέντρο IP μπορεί να χρησιμοποιήσει κοινές τηλεφωνικές συσκευές (μέσω ειδικού gateway ή ATA Adaptor) όμως για να εκμεταλευτείτε όλες του τις δυνατότητες πρέπει να χρησιμοποιήσετε συσκευές IP. Αυτές συνδέονται πάνω στο υπάρχον δίκτυο δεδομένων  της εταιρίας σας αντί για απλές τηλεφωνικές γραμμές. Υπάρχουν πολλές μάρκες συσκευών IP οι οποίες γενικά είναι εναλλάξιμες μεταξύ τους, δηλαδή δεν δεσμεύσετε με έναν μόνο κατασκευαστή.

Η IP φύση του συστήματος επιτρέπει την χρήση “Απομακρυσμένων εσωτερικών” που σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε συσκευές εκτός γραφείου που να λειτουργούν ως εσωτερικά, όπως π.χ. στο σπίτι σας, στο ταξίδι σας, ακόμα και στο κινητό σας τηλέφωνο (μέσω ειδικής εφαρμογής), εφόσον υπάρχει πρόσβαση στο internet.

Η ποιότητα ήχου που προσφέρουν τα μοντέρνα κέντρα IP είναι ίδια ή ακόμα καλύτερη (HD) της παραδοσιακής τηλεφωνίας. Η ταχύτητα του δικτύου ethernet της εταιρίας σας είναι της τάξης των 10/100/1000 Mbps που προσφέρει υπέρ-αρκετό εύρος ζώνης για συνδιαλέξεις VOIP. Μία τυπική αμφίδρομη συνδιάλεξη απαιτεί περίπου 150kbps μόνο.

Σε μεγάλα δίκτυα απαιτείται κάποια “μηχανογραφική προσοχή” ώστε να εξασφαλιστεί ότι τυχόν κορεσμός του δικτύου από π.χ. διακίνηση δεδομένων από μολυσμένους υπολογιστές ή από μεγάλα downloads, δεν θα επηρεάσει την ποιότητα της τηλεφωνίας, όμως σε γενικές γραμμές, το σύστημα έχει από μόνο του τις κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να μη γίνει εύκολα εμφανής κάποια διαταραχή της ποιότητας συνομιλίας.

Σε μεγάλες εγκαταστάσεις συνίσταται ο διαχωρισμός των δικτύων δεδομένων και φωνής σε δύο διαφορετικά ιδεατά υποδίκτυα (VLAN subnets).

Σε βάθος χρόνου θα παρατηρήσετε μεγάλη οικονομία στα κόστη συντήρησης του κέντρου καθώς ένα κέντρο IP είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό self-serviced.

Καθώς η δουλειά σας μεγαλώνει, θα χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερα εσωτερικά. Σε ένα κέντρο IP αυτό είναι απλό, καθώς δεν χρειάζεται να προσθέσετε κάρτες επέκτασης (θύρες) όπως σε ένα παραδοσιακό κέντρο, ούτε υπάρχει κάποια επιβολή λόγου εξωτερικών προς εσωτερικά.

Τελικά θα διαπιστώσετε ότι ένα κέντρο IP είναι πολύ περισσότερο επεκτάσιμο, με μηδενικό κόστος.

Οι πελάτες επιλέγουν πλέον ένα κέντρο IP όταν ανοίγουν ένα νέο γραφείο – υποκατάστημα ή όταν το παλιό τους κέντρο έχει σχεδόν απαξιωθεί.

Επίσης κάποιοι πελάτες επιλέγουν την τοποθέτηση ενός κέντρου IP μπροστά ή παράλληλα με το παραδοσιακό κέντρο ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν κάποιες από τις νέες δυνατότητες, διατηρώντας παράλληλα σε χρήση την παλαιότερη επένδυσή τους.

Θέλω να αλλάξω κέντρο. Που θα απευθυνθώ;

Στην solutions-it.gr μετά από έρευνα & τεχνογνωσία 15 χρόνων, έχουμε την απαραίτητη εμπειρία ώστε να βρούμε μαζί την λύση που σας ταιριάζει.

Προσφέρουμε κορυφαίες λύσεις hardware & software των εταιριών:


Κατασκευαστής Προιόντα
Yealink Τηλεφωνικές συσκευές & συστήματα τηλεδιάσκεψης
Grandstream Τηλεφωνικά Κέντρα, Gateways, Τηλεφωνικές συσκευές, συστήματα τηλεδιάσκεψης, WiFi Access Points, Routers
Beronet Τηλεφωνικά Κέντρα & Gateways
Supervoice VOIP πάροχος
Broxnet Δικτυακά προιόντα
Nista Θυροτηλέφωνα

Όλες οι λύσεις που σας προτείνουμε είναι δοκιμασμένες, solid state, ήσυχες και σταθερές, ενώ μπορούν να καλύψουν όλες τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες:  • Σπιτιών
  • Μικρών γραφείων
  • Μικρών, μεσαίων και μεγάλων εταιριών
  • Ξενοδοχείων
  • Call Centers